Testa din självkänsla

Självkänsla är hur du värderar dig själv. Om du tycker att du är värdefull och känner dig nöjd med den du är. Rosenbergs självkänsloformulär är ett test baserat på psykologisk forskning som används för att mäta självkänsla.

Det är gratis och tar ca 3 min.

Om formuläret

Ladda ner som PDF

Om självkänsla

Självkänsla är hur du värderar dig själv. Låg självkänsla kännetecknas av att du ofta känner dig misslyckad och missnöjd med dig själv. Hög självkänsla innebär att du tycker om den du är med både styrkor och svagheter. De flesta har en självkänsla som ligger någonstans mittemellan.

Att ha låg självkänsla är inte skadligt i sig. Däremot kan det kännas väldigt jobbigt. Om du mår dåligt eller har svårt att ta hand om dig själv kan du söka professionell hjälp. Gå till din vårdcentral eller sök privat mottagning.

Vad beror det på?

Självkänsla beror på en blandning av arv och miljö. Cirka 40 procent beror på gener. Människor föds med olika temperament och vissa är mer trygga i sig själva.

Självkänslan påverkas också av hur det går i livet. Det är vanligt att ha perioder av lägre självkänsla, till exempel efter en separation eller andra motgångar. Då brukar självkänslan förbättras av sig själv efter en tid.

Om man lider av psykisk ohälsa, till exempel depression eller ångest, är det vanligt att självkänslan påverkas. Om man får behandling för sin diagnos brukar även självkänslan bli bättre.

Hur får jag bättre självkänsla?

Det finns flera saker du kan göra för att förbättra din självkänsla. I texten om självkänsla på 1177 Vårdguiden ger vi dig råd för att trivas bättre med dig själv.

Om självkänsla på 1177 Vårdguiden

Vill du läsa mer? I min bok Känslofällan - ta makten över dina tankar, känslor och ditt beteende finns ett kapitel om hur du stärker din självkänsla utifrån de bästa råden i KBT. Lycka till från psykologen!

Om Känslofällan (Bonnier Fakta)



Formuläret från Rosenberg, Morris. 1989. Society and the Adolescent Self-Image. Revised edition. Middletown, CT: Wesleyan University Press.

Översättning från Magnus Lindwall, Självkänsla: bortom populärpsykologi (Studentlitteratur, 2011)